5 Tips van Sarina voor jouw VA-business - 1

5 Tips voor een Succesvolle VA-business van Sarina Wiegman

Ik raak altijd enorm geïnspireerd door mensen die hun doelen, dan wel dromen, weten te behalen. Zo keek ik afgelopen week naar het interview met Sarina Wiegman bij College Tour. Voor degenen die haar niet kennen:  Sarina Wiegman was tot en met 31 augustus dit jaar de bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. Ze behaalde enorme successen: won het EK in 2017 en werd 2e op het WK in 2019. Daarnaast behaalde ze met haar vrouwenelftal de Olympische Spelen.

Tijdens College Tour mogen studenten opstaan en vragen stellen. Een jonge trainster staat op en stelt de volgende vraag: “Hoe kan ik mij het beste ontwikkelen als trainster?” Of het nu om een trainster gaat of hoe jij je als VA wilt ontwikkelen, ik zie veel gelijkenissen.

Lees hieronder de tips van Sarina

#Tip 1: Uren maken

Ik noem het zelf ook wel kilometers maken, Sarina gebruikt de term uren maken. Het gaat erom dat je veel ervaring opdoet in alles wat je nodig hebt om die successen te behalen. Excellent worden in hetgeen je als VA doet, maar ook in salesgesprekken voeren, netwerken, het managen van jezelf, etc. Je hebt gewoonweg veel ervaring nodig om te groeien. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar klanten, kom dan met zoveel mogelijk potentiële klanten in contact en voer gesprekken. Juist door het te doen ga je je dit steeds meer eigen maken, het gaat steeds meer als ‘vanzelf’ aanvoelen.

#Tip 2: Fouten maken

Wees niet bang om fouten te maken. Juist door het maken van fouten leer je heel veel. Vaak labelen we onszelf als dom en voelen wij het als falen. Maar gebruik je fouten als moment om persoonlijk te groeien. Sarina: “Als je initiatieven neemt, maak je ook gewoon fouten, maar hiervan leer je het meest. Het eerste jaar heb ik heel veel fouten gemaakt…”

Evalueer regelmatig. Kijk dan onder andere naar wat er minder goed ging. Vervolgens bepaal je hoe je daarin verandering kunt aanbrengen. Wat ga je de volgende keer anders doen?

#Tip 3: Omring je met de beste mensen

Volg mensen waarvan jij veel kunt leren. Zo is er het VAplaats Membership, naast allerlei tips en tricks die je krijgt kan je maandelijks gebruikmaken van een coachcall. Ik ben ervan overtuigd dat je daar heel veel van kunt leren.

Omring jezelf met mensen die jou energie geven. En daarbij, wees je ervan bewust wie je energievreters zijn. Het leven is te kort om hier je aandacht en tijd in te stoppen. Omring je met leuke, enthousiaste en gelukkige mensen.

Heb plezier in wat je doet

#Tip 4: Doe wat je leuk vindt

Doe waar je gelukkig van wordt. Volhard en heb lef.

Volharding staat bij mij voor:

  • Een doel hebben
  • Een brandend verlangen, een vuur voelen branden in jezelf
  • Zelfvertrouwen
  • Vastomlijnde plannen
  • Accurate kennis
  • De juiste samenwerkingen
  • Wilskracht

Sarina zei in haar interview: “Ik wil gewoon de beste zijn.” In mijn ogen kan je alleen de energie hiervoor vinden als je ook iets doet wat je superleuk vindt. Want alleen dan kun je de drive vinden om te volharden.

#Tip 5: Stel vragen aan mensen uit het werkveld

Maak contact met andere VA’s. Onderdeel van het VAplaats Membership is een community. Een besloten groep waar jij al je vragen kunt stellen. Vragen met betrekking tot waar jij tegenaan loopt, of vragen over samenwerkingen met klanten. Ondanks dat je waarschijnlijk veel alleen vanuit huis werkt, hoef je niet alles alleen te doen. Juist door het stellen van vragen aan mensen zijn mensen bereid je te helpen en je verder te brengen.

Zie daarom ook nooit andere VA’s als je concurrent. Alles wat jij bedenkt kun je waarmaken, niemand is zoals jij bent, er is echt plek voor iedereen.

Het grootste inzicht dat Sarina mij uiteindelijk heeft meegegeven is dat ik minder bescheiden moet zijn. Wees trots en dankbaar op wat je bereikt hebt tot nu toe. Er zijn er genoeg die niet eens de stap naar het VA-schap durven te zetten…

Samengevat

#Tip 1: uren maken

#Tip 2: Fouten maken

#Tip 3: Omring je met de beste mensen

#Tip 4: Doe wat je leuk vindt

#Tip 5: Stel vragen aan mensen uit het werkveld

Nu mijn vraag aan jou:

Welke tip van Sarina spreekt jou het meeste aan?

Ik verneem het graag in de reacties onder deze blog. Iedere reactie beloon ik met mijn nieuwste E-book: “In 4 Stappen een Effectief Sales Actieplan”, waarin jij wordt aangespoord heel volhardend te zijn. 😉

Alvast dank voor je reactie, ik lees het graag!

Deel onze blog heel gemakkelijk ►

Judith Hendriks_vaplaats
Judith Hendriks

Judith is oprichter en eigenaar van VAplaats.nl. Dit is de plek voor Virtual Assistants (VA) en opdrachtgevers om elkaar snel én gemakkelijk te vinden. Zij gelooft in de passie van elke VA. Maar door bescheidenheid komt dit lang niet altijd naar buiten. Judith heeft nu een uniek en vernieuwend concept bedacht waar alle VA's van gaan stralen en opdrachtgevers helpende handen hebben hun doelen te bereiken. 

Ben jij een VA of zoek jij een VA? Registreer je dan nu gratis. 

Wij vinden het leuk als je een reactie achter laat. Heb je een vraag? Stel het gerust.

1 reactie

  1. Sharindha op 15 september 2021 om 02:42

    #Tip 3 – Daar ben ik een paar jaar geleden zelf mee begonnen. Mensen die je het geluk toewensen zullen nooit over jou gaan roddelen, jaloers of gemeen zijn. Als je tot dat inzicht komt, voel je je vrij, happy en besef je ‘ik heb jou niet nodig in mijn leven, mijn leven is mooier zonder jou’.

Laat een reactie achter