4+meestgemaakte+fouten+in+India+door+ondernemers

5 Meest Gemaakte Fouten van Ondernemers

Ondernemen kun je niet leren. Het is een skill die je eigen moet maken. Je beschikt over doorzettingsvermogen, discipline en het verlangen om eigen baas te zijn. Zolang jij enthousiast blijft, zullen zich continu nieuwe kansen blijven voordoen. Je positieve energie trekt klanten aan. En je zult in de actiestand moeten staan. Want zonder actie geen resultaat.

Resultaten kunnen zowel positief als negatief uitpakken. Dat is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt, maar natuurlijk ook hoe je dingen aanpakt. Zoals ik al zei er is geen opleiding tot ondernemer. Elke ondernemer zal door te doen gaan leren. Toch wil ik je een aantal veel voorkomende fouten die ik bij ondernemers gezien heb, meegeven. Ook ikzelf heb deze fouten gemaakt en zal ze wellicht nog eens maken….

“Gebruik je fouten als moment om persoonlijk te groeien, niet om jezelf kleiner te maken. Je faalt niet, je hebt een les geleerd.”

Fout #1: Een te kleine waarom

Een te kleine waarom betekent dat je je doelen met een beetje inspanning volgende week bereikt hebt. Waarom doe jij wat je doet? Je waarom is je focus, het geeft je doelen. Waar word jij écht blij van? Durf daar naar te handelen. Het waarom zorgt ervoor dat jij je resultaten kunt meten. Ben je op de goede weg? Wat werkt voor je? Wat werkt niet?

Daarbij zorgt een te kleine waarom dat je veilig in je comfortzone blijft zitten. Wil je echt stappen maken en een transformatie creëren, dan ligt dat buiten je comfortzone. Dus raap al je moed bijeen en heb het lef om te doen wat je heel eng vindt.

Fout #2: Geen hulp vragen

Ondernemers denken vaak dat ze het allemaal zelf moeten doen. Kruipen terug in hun schulp of ivoren toren en delen hun struggles of pijn nauwelijks. Accepteren dat het is zoals het is, totdat de emmer overloopt.

Ik heb een ondernemer meegemaakt die een grove reorganisatie door moest voeren. Bijna een kwart van zijn personeelsbestand kwam op straat te staan. Met zelf 3 kleine kinderen vond hij het vreselijk om dit bericht aan zijn medewerkers te moeten mededelen. Achteraf sprak ik hem hierover. Hij gaf aan dat hij ondanks een bedrijf met voor de reorganisatie ruim 50 man in dienst, zich erg alleen had gevoeld. Hij had er zelf voor gekozen om met niemand over zijn gevoel te praten. Zelfs met zijn vrouw niet. Hij vond het erg voor zijn medewerkers. Het deed hem veel pijn. Als hij er verder niet over sprak dacht hij zijn pijn en negatieve gevoel te kunnen wegstoppen. Het was zijn manier van overleven. Toch gaf hij uiteindelijk bij mij aan: “dit is mijn allergrootste fout geweest.” Terwijl de eerste ontslagen medewerkers alweer een nieuwe job hadden, was hij zelf nog steeds negatief. Het kan niet anders dan dat bijvoorbeeld potentiële klanten dat gevoeld moeten hebben. “Een volgende keer zoek ik iemand voor zowel mijzelf als de ontslagen medewerker om over gevoelens te praten.”

Fout #3: Niet staan voor je eigen waarde

Ga staan voor wie jij bent. Voor wat je blij maakt en wat jou joú maakt. Ga niet mee in wat anderen zeggen over jou of denken wat het beste voor jou is. Dat weet je namelijk heel goed zelf. Maak je eigen keuzes en bepaal je eigen strategie. Kijk bij andere ondernemers hoe zij iets aanpakken. Beoordeel of dit ook voor jou zal werken. Misschien kan je een deel kopiëren (waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?) en creëer je voor een ander gedeelte je eigen strategie. Wellicht zie je ook dingen die je absoluut niet wilt.

Fout #4: In onmogelijkheden denken

“Het zal wel niet…” of “Dat is niet voor mij weggelegd.” Of “Dat kan ik mij niet permitteren.” Hoezo niet? Alles wat jij kunt bedenken, kan je ook waarmaken! Er is wellicht enige lef en moed voor nodig, maar ook dat heb je in je. Denk in mogelijkheden. Wat heb jij nodig om je verlangens te kunnen realiseren? Vaak liggen de oplossingen en mogelijkheden veel dichterbij dan wij denken.

Fout #5: Alles NU willen

Dit is iets waar ik zelf ook altijd moeite mee heb. Als ik iets bedenk dan moet dat nu. Nu gebeuren, nu actie, nu resultaat….

Helaas, dit gaat niet altijd op. Geef jezelf de tijd om te komen waar je naar toe wilt groeien. Je ziet voorbeelden voorbijkomen. Hoelang hebben zij erover gedaan om te bereiken wat zij bereikt hebben? Eén dag, één week, één maand? Het lijkt soms alsof anderen maar met hun vingers hoefden te klikken en het gerealiseerd was, maar dat is absoluut niet het geval. Verschillende boeken zeggen: Je moet zeker 10.000 uur investeren voordat je genoeg bent gevallen en weer bent opgestaan om te bereiken wat jij wil. Gun en geef jezelf ook die tijd.

Wat is jouw Meest Gemaakte Fout? Of welke fout zie jij vaak gebeuren?

Durf je fouten te delen en help elkaar daarmee.

Volgende week is het de elfde van de elfde; de start van carnaval, maar ook Sint Maarten. Aangezien ik afgelopen zomer de Martinitoren in Groningen heb beklommen en ik mij heb verdiept in zijn verhaal heb ik volgende week op Martinusdag: een speciale deelactie speciaal voor jou. Laat je verassen!

Deel onze blog heel gemakkelijk ►

Judith Hendriks_vaplaats
Judith Hendriks

Judith is oprichter en eigenaar van VAplaats.nl. Dit is de plek voor Virtual Assistants (VA) en opdrachtgevers om elkaar snel én gemakkelijk te vinden. Zij gelooft in de passie van elke VA. Maar door bescheidenheid komt dit lang niet altijd naar buiten. Judith heeft nu een uniek en vernieuwend concept bedacht waar alle VA's van gaan stralen en opdrachtgevers helpende handen hebben hun doelen te bereiken. 

Ben jij een VA of zoek jij een VA? Registreer je dan nu gratis. 

Wij vinden het leuk als je een reactie achter laat. Heb je een vraag? Stel het gerust.

Laat een reactie achter