photowalkdeventer350

5 Inzichten die je op Weg Helpen jouw Leven te Leiden

Angsten blokkeren je leven. Het is tijd voor verandering.

Hoeveel angsten kan een mens hebben? Heel de dag door zijn er allerlei gedachten in ons hoofd die ons angst aanjagen en die ervoor zorgen dat wij geen stappen maken in het leven. Helemaal vastzitten in het leven, met depressieve gevoelens of een burn-out tot gevolg.

Ook ikzelf heb in deze situatie gezeten. Angst zorgt voor besluiteloosheid. Het voelde alsof ik in een ei zat, waarin ik één uitkijkraampje had waardoor ik naar de grote boze wereld kon kijken/gluren. Op de momenten dat ik mij niet prettig voelde, bleef ik lekker binnen. Terwijl ik de drang had om met een opgetogen hoofd uit mijn ei te stappen en vol voor mijn dromen te gaan. Toch kon ik het lange tijd niet. Allerlei angsten en belemmerende gedachten hielden mij tegen.

Bang om te falen, bang om op te vallen, bang om gezien te worden, bang om mijn dromen achterna te gaan en geen geld te hebben, bang om iemand teleur te stellen.

Burn-out

Ik werkte in een functie bij een MKB-bedrijf waarbij ik verantwoordelijk was voor meerdere gebieden.  Marketing, business development, de serviceafdeling en de personeelsadministratie. Daarbij was ik net bevallen van mijn derde kind, woonden wij in een huis waar ik me nooit veilig voelde. We maakten mee dat ons buurmeisje van bijna 5 jaar plotseling overleed. Als ik er nu aan terugdenk weet ik echt niet meer hoe ik alle ballen in de lucht hield. Op een gegeven moment was de kogel door de kerk: we gingen ons huis te koop zetten. We woonden in een dorp waar de huizen gerust 1,5 tot 2 jaar te koop stonden en daar gingen wij ook van uit. De vrijdag dat de foto’s van ons huis op Funda kwamen, kwam voor mij de genadeklap. Mijn keel was opgezet, ik had geen stem meer, ik had koorts en mijn accu was volledig leeg.

Oogkleppen

Achteraf gezien had ik dit nodig om mijn oogkleppen af te doen en de eerste stappen te zetten naar een eenvoudiger leven. Ik was bang dat ik doodging. Mijn klachten gingen op een bepaald moment gepaard met hyperventilatie, hartkloppingen en uitval van lichaamsdelen, ogen die ik niet open kreeg, verkeerde uitspraken, traptreden missen. Er moest iets gebeuren. In eerste instantie had ik 3 coaches/therapeuten. En naar alle drie ging ik met de instelling: ‘Vertel maar wat ik moet doen, dan doe ik dat en is alles weer zoals het was.’ Wanneer zij begonnen te vertellen dat ik dingen moest veranderen, dan was dat natuurlijk niet waar in mijn ogen. Misschien moet je je baan opzeggen? Moet je niet iets totaal anders gaan doen? Moet je niet in gesprek gaan om je functie aan te passen? Eet je de juiste dingen? Bij elke vraag die zij stelden zag ik al tien beren op de weg, of ik was mezelf aan het verdedigen. Die sessies schoten voor mij dus niet op. Zij dachten in mogelijkheden, ik in moeilijkheden.

Keerpunt

Nadat ik voor de tweede keer in het ziekenhuis terecht kwam met uitvalsverschijnselen, eiste de bedrijfsarts volledige rust. Niet op therapeutische basis een paar uur werken, maar voorlopig zes weken niets anders doen dan dingen die mij ontspanden. Ook niet nadenken over de toekomst of veranderingen, echt helemaal niets. De batterij moest eerst goed opgeladen worden. Dit was voor mij het keerpunt. Ik kon nu verantwoord wegblijven van mijn werk, de bedrijfsarts had het me tenslotte opgelegd en dat medegedeeld aan mijn werkgever.

Stappen maken

Na 6 weken heb ik iedere dag stappen gemaakt. Sindsdien ben ik daar ook niet meer mee gestopt. Het is nu drie jaar geleden en ik kijk er zeer dankbaar op terug. Het was absoluut geen leuke periode, maar het is de kick-off geweest van het leven dat ik nu gecreëerd heb. Ik gun niemand een burn-out, maar ik gun iedereen wel een leven zonder geleefd te worden door angsten. Mijn motto: Vereenvoudig je leven!

Maar ja, hoe dan?

Stel jezelf onderstaande 5 vragen:

  1. Wat doe je het allerliefste?
  2. Wat is je passie?
  3. Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
  4. Hoe wil je dat jouw (werk)dag eruit ziet?
  5. Welke bijdrage wil je leveren aan deze wereld?

Bonusvraag: Welke angsten heb je hierbij allemaal? Of: Welke overtuigende belemmeringen houden je tegen om je eigen leven te leiden?

Neem de tijd om deze vragen in je op te nemen en daadwerkelijk te voelen wat je heel graag wilt. Pas bij de allerlaatste vraag mag je alle overtuigende belemmeringen en angsten toelaten. Schrijf ze op en schrijf alles letterlijk en figuurlijk van je af. Ga vervolgens na hoe heftig of groots dit daadwerkelijk is.

Waarom deel ik dit met jullie?

Ik ben ervan overtuigd dat wij zelf onze grootste saboteurs zijn. Wij maken onszelf klein, durven niet te stralen en te shinen. Toch hebben we dit nodig om in the picture te komen van potentiële opdrachtgevers. Als je positief door het leven gaat, doet wat je leuk vindt en waar je enthousiast over bent, maakt dat jou super aantrekkelijk als VA voor een opdrachtgever. Ga doen wat je te doen hebt!

Tot slot

Om veranderingen in je leven aan te brengen zal je stappen moeten zetten. Voordat je dit doet kun je een balans opmaken, een soort risico inventarisatie doen. Iets wat ik vaak doe is het allerslechtste scenario bedenken en daartegenover stel ik het allerbeste scenario.  Je zult er versteld van staan hoe onbenullig het slechtste scenario is en hoe blij en energiek je wordt van het allermooiste scenario.

Veel succes!

Deel onze blog heel gemakkelijk ►

Judith Hendriks_vaplaats
Judith Hendriks

Judith is oprichter en eigenaar van VAplaats.nl. Dit is de plek voor Virtual Assistants (VA) en opdrachtgevers om elkaar snel én gemakkelijk te vinden. Zij gelooft in de passie van elke VA. Maar door bescheidenheid komt dit lang niet altijd naar buiten. Judith heeft nu een uniek en vernieuwend concept bedacht waar alle VA's van gaan stralen en opdrachtgevers helpende handen hebben hun doelen te bereiken. 

Ben jij een VA of zoek jij een VA? Registreer je dan nu gratis. 

Wij vinden het leuk als je een reactie achter laat. Heb je een vraag? Stel het gerust.

1 reactie

  1. admin op 10 november 2020 om 12:51

    Dit is test reactie

Laat een reactie achter